Bilbarnstol ålder

Babyskydd

Ett nyfött barn åker i ett så kallat babyskydd fram till cirka 6-9 månaders ålder. Babyskyddet placeras bakåtvänt i framsätet eller baksätet och monteras med bilens vanliga trepunktsbälte. Barnet i sin tur hålls på plats av bältet som hör till själva babyskyddet. Observera att skyddet aldrig får användas på ett säte med aktiv krockkudde. Då barnet kan sitta själv utan stöd, alternativt då babyskyddet är urvuxet är det lämpligt att uppgradera till en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet då barnets huvud sticker upp ovanför stolens kant, eller då viktgränsen har passerats.

Här är ett populärt babyskydd som fått bra betyg: BeSafe IZi Go

Bakåtvänd bilbarnstol

När ditt barn sitter stabilt utan stöd är det lämpligt att byta till bakåtvänd bilbarnstol. Du monterar den bakåtvänd i framsätet alternativt i baksätet. Om krockkudden på passagerarplatsen inte kopplats ur av auktoriserad verkstad måste bilbarnstolen placeras i baksätet. Bilbarnstol ålder: Barnet skall åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna upp till c:a 5 års ålder. En bakåtvänd bilbarnstol är urvuxen då barnets huvud sticker upp en tredjedel ovanför kanten eller då stolens viktgräns har passerats. Här hittar du ett urval av rekommenderade bakåtvända bilbarnstolar.

Bältesstol och bälteskudde

I bältesstol eller på bälteskudde åker barnet vänt framåt. Ett framåtvänt bilbarnskydd är aktuellt då barnet ej längre kan åka bakåtvänt och rekommenderas som tidigast vid en ålder av fyra år. Det finns läkare och forskare som rekommenderar att barnen bör använda bältesstol eller bälteskudde upp till 10 – 12 års ålder. Här hittar du bälteskuddar till bra priser och flera lämpliga alternativ för bältestolar.

Ålder
Storlek
C:a 0 – 9 mån
Babyskydd
C:a 9 mån – 4 år
Bakåtvänd bilbarnstol
C:a 4 år –
Bältesstol/bälteskudde