Cykelstorlekar

Storleken på en barncykel är viktig. Ju yngre barnet är, desto viktigare är det att cykeln är i rätt storlek. Tänk på att koordinationen inte är fullt utvecklad hos barn och att en för stor cykel gör det klart svårare att hålla balansen.

När du köper den första cykel till ditt barn är det viktigt att inte köpa en för stor cykel. När barnet sitter på cykeln ska det nå ner till marken med båda fötterna. När barnet är något äldre och verkligen kan cykla så räcker det att den ena foten når ned till marken.

Köp barncykel online

Redan vid ett och ett halvt års ålder brukar många barn kunna börja använda trehjuling. I början cyklar de genom att gå med fötterna. Nästa steg är att gå över till tvåhjuling. Forskare hävdar att barnen egentligen klarar detta först vid 5-6 års ålder, men många går dock över till tvåhjuling tidigare och använder då stödhjul. Ett alternativ är att använda en springcykel som fungerar för barn mellan 3 och 6 år.

Tips! Viktigt. Glöm inte att teckna en barnförsäkring i fall olyckan skulle vara framme. Jämför barnförsäkringar hos Insplanet.

Att tänka på vid köp av barncykel

Tänk på att barnets första cykel alltid bör ha fotbroms. Det är även en fördel om cykeln har breda däck. Detta ger något bättre balans och cykeln rullar ej för fort. Sadeln ska ge bra fäste och bör ej vara blank, vilket kan göra att ditt barn halkar. Samma sak gäller för pedalerna, som bör ge bra fäste så fötterna inte halkar av.

Det är också en fördel om cykeln har korrekt utrustning redan från början: reflexer fram och bak samt på hjulsidorna, belysning, ringklocka, kedjeskydd osv. Kedjeskyddet bör vara heltäckande.

Ålder
Storlek
3-5 år
12"
4-6 år
16"
6-9 år
20"
8-12 år
24"
10-14 år
26"
14 år -
26-28"